Ce reprezinta dovada cu inscrisuri

0 Comments


Pentru a castiga un proces civil este important sa aflati mai multe informatii despre dovada cu inscrisuri. Proba cu inscrisuri este utilizata de reclamant pe parcursul procesului. Reclamantul va depune cererea de chemare in judecata alaturi de copii despre certificatele de pe inscrisuri in mai multe exemplare respectiv un exemplar pentru instanta de judecata.

Legislatia in vigoare ofera posibilitatea persoanelor implicate in proces sa depuna o parte dintr-un inscris. Insa in anumite situatii instanta poate considera ca este necesara depunerea inscrisului in intregime.

In cazul in care reclamantul nu a depus inscrisurile alaturi de cererea de chemare in judecata este obligatoriu prezentarea acestor documente la prima zi de infatisare in fata instantei de judecata.

Persoanele care detin calitatea de parat trebuie sa depuna copiile despre inscrisuri pentru a se apara impotriva acuzatiilor reclamanatului in atatea exemplare cati reclamanti sunt plus un exemplar pentru instanta de judecata.

In situatia in care o proba i-a fost incunviintata persoanei implicate in proces dupa prima zi de infatisare in fata instantei iar procesul s-a amanat, copiile de pe inscrisuri se vor depune cu cel putin cinci zile inainte de termenul de judecata. In cazul nerespectarii acestei conditii, reclamantul sau paratul nu se va mai putea folosi de aceste inscrisuri.

In cazul confruntarii copiilor cu varianta originala a inscrisului este important ca reclamantul sau paratul sa aiba asupra lui toate documentele necesare. Persoanele care au depus varianta originala a inscrisului in dosarul depus la instanta de judecata nu-l vor putea retrage numai daca depun o copie legalizata in locul variantei originale.

Pentru a evita neplacerile pe parcursul procesului reclamantul sau paratul va trebui sa se gandeasca bine inainte de a depune un inscris in dosarul respectiv fiindca certificatul nu va mai putea fi retras fara acordul partii adverse.

Potrivit legislatiei in vigoare sunt anumite situatii cand instanta va solicita prezentarea unui astfel de inscris insa sunt si cazuri cand va trebui sa respinga o astfel de cerere:

• in cazul in care inscrisul este comun iar partea adversa a mentionat prezenta unei astfel de dovezi instanta va fi obligata sa dispuna infatisarea inscrisului;

• in situatia in care cuprinsul inscrisului se refera la chestiuni personale si expunerea acestei dovezi ar genera dispretul public instanta va fi obligata sa respinga cererea de infatisare a unei astfel de dovezi;

• in cazul in care partea adversa refuza sa prezinte inscrisul respectiv, instanta va considera dovedite pretentiile partii care a solicitat infatisarea acestei dovezi;

• situatia este similara in cazul in care partea care detine inscrisul respectiv a ascuns sau a distrus acest document.

• in cazul in care o persoana care nu participa la proces detine inscrisul si refuza sa-l prezinte instantei, instanta nu are dreptul sa o oblige sa prezinte documentul respectiv.

Potrivit legislatiei in vigoare aducerea inscrisului se va face pe chelutiala partii care a solicitat prezentarea acestei dovezi. Mai mult, legea sanctioneaza cu amenda judiciara neprezentarea acestei dovezi de catre cel care o obtine la termenul prestabilit.

In cazul inscrisurilor precum planurile, registrele autoritatilor, cartile funciare, inscrisurile depuse la notari publici sau la alte instante care nu se pot infatisa fiind necesare pentru functionarea unor institutii, cercetarea se va face la locul unde se gasesc aceste documente. Cercetarea se va face de catre un judecator si partile implicate in proces.

Instanta va putea lua in considerare numai inscrisurile care au fost depuse inainte de inchiderea dezbaterilor. In situatia in care exista indoieli asupra autenticitatii acestor dovezi instanta va apela la procedura verificarii de scripte.
 
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de dovada cu inscrisuri.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: