Avocat sau jurist

0 Comments


Diferentele intre profesia de avocat si jurist au creat subiectul mai multor controverse pe parcursul deceniilor trecute.
 
Pentru a deveni avocat este obligatoriu terminarea unei facultati de drept, luarea examenului de admitere in profesie in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,completarea stagiaturii de 2 ani respectiv luarea examenului de definitivare pe cand pentru a deveni un consilier juridic este de ajuns terminarea facultatii de drept si inscrierea absolventului in Tabloul Consilierilor Juridici.

Dreptul de reprezentare se dobandeste de catre avocati abia dupa 6 ani de la data intrarii in aceasta profesie. Pe de alta parte un jurist isi va putea incepe cariere si fara a se inscrie in Tabloul Consilierilor Juridici.

O alta diferenta intre avocat si jurist consta in organizarea activitatii. Un avocat va putea deschide un cabinet individual, cabinet asociat, cabinet grupat sau o societate profesionala sau poate opta pentru calitatea de angajat in cadrul acestei profesii. Pe de alta parte, un consilier juridic isi poate desfasura activitata cu statut de angajat sau functionar in cadrul unei societati comerciale sau institutii.

Potrivit literaturii juridice in perioada comunismului jurisconsultii sau membrii ai oficiilor juridice se ocupau numai de cazurile persoanelor juridice, ale organizatiilor publice si ale intreprinderilor. Pe de alta parte, avocatii sau membrii ai Colegiilor de avocati reprezentau si asistau persoane fizice in anumite procese si operatiuni juridice.

Insa revolutia a adus schimbari dramatice in domeniul juridic. Avocatii in urma unei campanii eficiente au reusit sa-si extinda clientela si sfera de influenta catre persoanele juridice. Extinderea se facea pe baza unor hotarari interne si statute ale profesiei. In 1995 a aparut Legea avocaturii care a certificat dreptul avocatilor de a repezenta si a asista persoane juridice in anumite cazuri.

Jurisconsultii insa au ramas salariatii unor intreprinderi si nu au reusit sa obtina dreptul pentru extinderea clientelei. Lipsa activismului profesional a creat limitarea clientelei intre cele doua profesii. Chiar daca atat avocatii cat si jurisconsultii detin dreptul de a asista si reprezenta persoane in fata instantei totusi clientela lor a fost limitata.

Astfel, avocatii au dreptul sa colaboreze atat cu persoane juridice cat si cu persoane fizice. Insa jurisconsultii le este interzisa colaborarea cu persoanele fizice. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a considerat acest subiect foarte controversat si a emis un punct oficial de vedere accentuand efectul neconcurential al Legii 51/1995. Insa legea nu a fost modificata ofical.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti recunoaste ca profesia de avocat si profesia de jurist sunt identice. Avocatii insa au reusit sa profite din imprejurarile juridice si politice pentru a lansa o campanie de activism profesional prin care si-au putut pastra exercitiul profesiei sub protectia imunitatii parlamentare.

Cele mai importante inovatii juridice au aparut in cauza societatilor comerciale de asistenta si consultanta juridica infiintate inainte de Decizia XXII/2006 a ICCJ si in cazul barourilor paralele. Insa, legea inca nu permite juristilor sa constituie cabinete asociate sau individuale pentru a reprezenta si a asista persoane fizice. Pe cand avocatii au reusit aprobarea unei legi care le consfinteste dreptul de a extinde clientela, juristii nu au reusit aprobarea unei astfel de legi. Majoritatea jurisconsultilor sunt angajati ai unor firme de consultanta juridica.

Potrivit statisticilor mai multi juristi au incercat sa practice ilegal profesia de avocat. Astfel de infractiuni se sanctioneaza potrivit legislatiei in vigoare. Insa avocatii pot acorda asistenta juridica atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.


Cabinetul de avocatura Leonte Oana Madalina are sediul in Bucuresti si isi desfasoara activitatea atat pe raza Municipiului Bucuresti, cat si in Judetul Ilfov, avand specializari in dreptul Familiei, dreptul Muncii, drept Civil, drept Comercial.
 
 
 
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: