Asistatarea si reprezentarea in materie penala


Pe parcursul unei cercetari judecatoresti sau a unei urmariri penale fiecare persoana in calitate de inculpat are dreptul la asistenta judiciara si va fi reprezentat de un avocat. Aflati mai multe informatii legate de asistarea si reprezentarea in materie penala din acest ghid juridic.
 
Dreptul procedural mentionat anterior presupune ca persoanele invinuite vor fi insotite de un aparator cand sunt citati la procuror sau la sediul politiei intr-o cauza penala. Apararea si reprezentarea este obligatorie in cazul persoanelor cercetate penal care au o varsta sub 18 ani, sunt rezervisti concentrati sau mobilizati, militari cu termen redus sau elevi a unei institutii militare de invatamant respectiv in cazul persoanelor care sunt internate intr-o institutie de reeducare sau intr-un centru medical educativ.

De asemenea apararea este obligatorie in cazul in care cercetarile penale se fac cu privire la comiterea unei infractiuni care se pedepseste cu detentie pe viata sau in cazul infractiunilor care se pedepsesc cu inchisoare de 5 ani sau cu detentie pe o perioada mai lunga.

In cazul in care organul de urmarire penala constata faptul ca persoana implicata intr-o cauza penala nu este in stare sa se apere corsepunzator se va desemna un avocat din oficiu. Avocatul desemnat din oficiu va oferi asistenta juridica inculpatului la solicitarea instantei de judecata.

Conform art.24 din Constitutia Romaniei si art.6 din Codul de procedura penala fiecare persoana are dreptul la aparare. Inainte de a lua prima declaratie a inculpatului, organul de cercetare penala are responsabilitatea sa incunostiinteze persoana implicata in urmarire penala despre acest drept procedural.

In cazul in care persoana implicata in urmarirea penala are un avocat care nu se prezinta la doua termene prestabilite de instanta, autoritatea judiciara va continua cercetarea penala in cauza inculpatului si va desemna un alt aparator.

Aparatorul desemnat din oficiu poate solicita amanarea inceperii procesului pentru a afla mai multe informatii despre actele dosarului si circumstantele savarsirii infractiunii. Exceptie fiind situatia in care dosarul contine o cerere pentru arestarea preventiva a inculpatului.

Pe parcursul urmaririi penale drepturile aparatorului sunt urmatoarele:

   • poate asista inculpatul la efectuarea oricarui act de urmarire penala;
   • poate depune memorii si poate formula cereri;
   • poate sa ia legatura cu persoana implicata in proces;
   • poate sa fie prezent la finalizarea cercetarii penale;
   • poate sa cunoasca materialul de urmarie penala inainte ca dosarul sa ajunga in judecata;
   • poate formula plangeri catre procuror in cazul in care este impiedicat sa efectueze apararea clientului sau;

Pe parcursul cercetarii judecatoresti avocatul are urmatoarele drepturi:

   • dreptul sa asiste clientul sau si sa exercite drepturile procesuale pe care le are inculpatul;
   • dreptul sa ia legatura cu inculpatul;

Reprezentarea in materie penala se va face de aparatorul ales sau desemnat din oficiu. Avocatul va reprezenta inculpatul fara ca acesta sa se prezinte la proces. Insa in anumite cazuri prezenta invinuitului este obligatorie.
 
In cazul in care o persoana este inculpatul reprezentarea in procesul penal in fata instantei este posibila numai in anumite conditii prevazute de legislatia in vigoare precum:

   • la judecarea cauzei penale in caile de atac (recurs sau apel);
   • la judecarea cauzei penale in prima instanta ori la rejudecarea cauzei dupa ce sentinta a fost anulata in apel sau casata in recurs (numai in cazul in care pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoare de cel mult 12 luni sau amenda).

Conform art.279 alin.2 din Codul de procedura penala, prezenta persoanei implicate intr-o cauza penala este obligatorie in urmatoarele situatii: cand se formuleaza o plangere pentru lovire, violenta, calomnie, amenintare, vatamare corporala din culpa, insulta, abuz de incredere, furt intre rude apropriate sau tulburarea de posesie.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de asistarea si reprezentarea in materie penala.

 

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

 

 
Data adaugarii acestui articol: 05/02/2013


Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

Telefon: (+4) 0722.236.175
Email:office@avocat-bucuresti.info
Web: Formular contactSediu Cabinet avocat
Leonte Oana Madalina

Bucuresti, sector 6
str. Apusului, nr. 27, bl. N21, ap. 17Harta sediu avocat Bucuresti
Leonte Oana Madalina

harta localizare cabinet avocat Bucuresti
- STIRI JURIDICE -
Avocat Bucuresti